Madkultur

Madkultur defineres på mange forskellige måder og i forhold til indgangsvinkel.

Man kan helt kort opdele madkulturen i det vi selv kan påvirke. Altså selve maden og det som hører til måltidet. Og så det vi ikke direkte kan påvirke i vores egen familie, som klima, historie, politik osv.

Den samlede madkultur skabes gennem samspillet af råvarer, traditioner, opskrifter og værdier som er formet gennem vores historie, klima, religion, politik osv.

I SpisDanmark har vi fokus på det vi i familien selv kan påvirke, når vi handler ind og laver mad til os selv og andre.

Vi lægger os op ad de nye officielle kostråd.

Der er mange der mener at de nye kostråd slet ikke lever op til de klimamæssige udfordringer vi står over for i fremtiden, men hvis vi skal have mange med og skubbe madkulturen mod en sundere og mere klimavenlig kost, skal vi tage små skridt ad gangen.

Vi er til forskel fra mange vestlige lande et gul-pris land. Når vi handler fødevarer skal som generel betragtning være billigt, det skal være nemt og så skal det smage godt.

Priser på sunde og klimavenlige fødevarer samt tilskudsordninger til landbruget osv. er politiske beslutninger. Det har vi ikke fokus på i SpisDanmark.

Det er et faktum at, hvis alle andre end “de frelste” skal tappe ind i nye sunde og klimavenlige fødevarer skal de smage godt. Vi mener at velsmag er indgangsvinklen til at flytte på madkulturen.

Et af de nye kostråd lyder - Spis mindre kød. Som en del af vores madkultur, defineres de fleste primære måltider/retter ud fra kødet, Derfor ser vi også rigtig mange nye “kød-alternativer” som har til formål, direkte at erstatte kødet. Kødet har altid har været vores naturlige bidrag til proteiner, men også vitaminer og mineraler som specielt B6 og B12 samt jern, zink og selen. De er ikke nemme at finde i “kød”frie alternativer.

Der er efterhånden rigtig mange gode plantebaserede “kød“ produkter på markedet. De fleste har stor succes hos veganere og vegetarer. Hvis de plantebaserede alternativer skal flytte på madkulturen, skal forbrugerne hjælpes til at tilberede og ikke mindst tilsmage dem.

Hvis vi for alvor skal rykke madkulturen mod en sundere og mere klimavenlig kost, skal vi måske flytte fokus fra, at det er kødet eller proteinet der definere vores måltider. Vi skal i større grad have fokus på den rigtige sammensætning af fødevarer i løbet af ugen.

Der kommer flere og flere flexitarer som vælger mellem to og fem animalsk kødfrie dage om uge. Og det er helt klart her den store volumen er og her hvor vi kommer til at rykke på madkulturen.

Når vi anbefales at spise mindre animalske kødprodukter, burde vi også tænke på hvilke. Hvis man f.eks spiste spiste 150 gr kyllingelever 1 gang hver 14 dag, var man allerede et stykke i forhold til anbefalede B vitaminer.

I spisDanmark vil vi lave opskrifter der er nemme, klimavenlige, sunde og ikke mindst velsmagende. Velsmag er det vigtigste element hvis man skal rykke på madkulturen.