Sundhed

En undersøgelse udført af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet på vegne af Fødevarestyrelsen viser, at hvis danskerne i højere grad følger de nye klimavenlige kostråd, kan samfundet opnå en årlig sundhedsøkonomisk gevinst på 12 milliarder kroner ved at mindske forekomsten af livsstilssygdomme og helbredsproblemer relateret til usunde kostvaner.

Generelt set følger danskerne stadig ikke de officielle kostråd. Medierne bugner af slankekure, kostplaner og påstande om "superfødevarer", der angiveligt kan forebygge kræft og livsstilssygdomme. Troværdighed og tillid er i stigende grad blevet overført fra det offentlige til influencere, madbloggere og fødevarevirksomheder, der er dygtige til markedsføring.

En sund og klimavenlig kost indebærer at prioritere plantebaserede fødevarer. Grøntsager, frugt, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø er ikke kun rige på vigtige næringsstoffer, men kræver også færre ressourcer og udleder færre drivhusgasser sammenlignet med kødproduktion. Ved at reducere vores kødforbrug, især rødt kød og forarbejdede kødprodukter, kan vi markant mindske den miljømæssige belastning.

En anden vigtig faktor er valget af bæredygtige fisk og skaldyr. Overfiskning og ødelæggelse af havmiljøet udgør store udfordringer, så det er afgørende at vælge fisk og skaldyr fra bæredygtige kilder. Dette bidrager til bevarelse af fiskebestande og opretholdelse af sundheden i vores have.

En sund og klimavenlig kost bygger på balance og mangfoldighed. Ved at inkludere en bred vifte af friske, plantebaserede fødevarer i vores kost kan vi opnå en god ernæringsmæssig balance samtidig med at reducere vores miljøpåvirkning. Det er også vigtigt at være opmærksom på portionstørrelser og spise med måde for at undgå madspild.

Ved at træffe bevidste valg om vores kostvaner kan vi forbedre vores egen sundhed samtidig med at vi bidrager til at bevare planeten. Sundhed og bæredygtighed går hånd i hånd, og ved at tage ansvar for vores spisevaner kan vi være med til at skabe en bedre og mere bæredygtig fremtid.

I SpisDanmark følger vi de officielle kostråd, og vores fokus ligger på at skabe velsmagende måltider, der er både sunde og klimavenlige. Vi tror på, at der er et stort potentiale i vores lokalsamfund, hvor lokale initiativer kan støtte regeringens mål om et sundere Danmark.

Den ældre befolkning udgør en stadig større gruppe i vores samfund. Det er denne gruppe, der fremadrettet vil udgøre den største økonomiske byrde for sundhedsvæsenet. Dette har altid været tilfældet, men vi har nu muligheden for at fokusere på, hvordan kosten kan forebygge mange livsstilssygdomme, der hvert år koster samfundet milliarder af kroner og samtidig forbedre livskvaliteten for den enkelte borger i deres seniorår.

I SpisDanmark arrangerer vi en bred vifte af fællesspisninger i lokalsamfundene. Vi tilbyder undervisning i sunde og klimavenlige måltider og inviterer samtidig andre borgere til fællesspisning. Antallet af deltagere afhænger primært af de fysiske rammer.

Kontakt os, hvis I ønsker at arrangere en fællesspisning og modtage undervisning i jeres lokalområde. Vi er engagerede i at fremme sunde og klimavenlige kostvaner og skabe et bedre og mere bæredygtigt samfund.